16 de maig 2023

Sortida Fotogràfica al Rec Comtal

 



Al nord de la ciutat, al barri de Vallbona, l'aigua del Rec Comtal baixa descoberta com feia segles enrere, i alguns veïns la utilitzen encara per regar els horts. Aquest canal, que va estar actiu fins al segle XIX, va ser el subministrador d'aigua principal a Barcelona durant gairebé un mil·lenni. Avui, passejar per la riba és una autèntica delícia.

Era un canal obert construït en temps del comte Miró I, a mitjan segle X. Durant gairebé un mil·lenni va ser una artèria vital a Barcelona i es feia servir per regar, fer funcionar els molins drapaires, de sal i de pólvora i fins i tot una farga i, més tard, proveir les indústries tèxtil i de la pell: Pelaires, teixidors, assaonadors, blanquejadors, les fusines o forges de metall i els escorxadors, sense oblidar l'aigua per als safareigs i mantenia netes les clavegueres.

El Rec Comtal prenia l'aigua de Montcada i Reixac, travessava tot Ciutat Vella i desembocava a la mar. Se sap que es netejava amb regularitat i que, al llarg dels gairebé 12 quilòmetres de longitud, nombrosos ponts el creuaven. Els murs eren de pedra procedent de Montjuïc i el fons, de terra natural. Al jaciment del Born Centre Cultural es poden veure les restes del seu pas per la Ribera.

Avui dia, el tram descobert del Rec Comtal discorre en un entorn verd i tranquil, allunyat de l'enrenou. L'aigua és transparent i hi viuen peixos, granotes, ànecs i cignes.

La foto del grup


I les fotos de...

Alfons Campillo


Antoni Limpo


Àngela Comas


Àngels Segú


Félix González


Guillem Ruppmann


Jordi Antunez


Rafel Toldrà


Rosa Ypas

Eloi Castilla


Carme Centrich



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Compromís entitats i grups del Casal Font d'en Fargues amb el Residu Zero

El grup Racó de la Foto s'ha adherit al Compromís de les Entitats i els Grups del Casal de la Font d'en Fargues amb el Residu Zero. ...